Home

Nieuws 206 x bekeken

Europees programma moet kleinfruit goedkoper maken

Zoetermeer – Nederland participeert in een Europees onderzoek naar kleinfruit. Dat onderzoek richt zich op het verlagen van de productiekosten voor kleinfruit en stimulering van de consumptie.

Voor het project is vier miljoen euro Europees budget beschikbaar voor tien Europese onderzoeksgroepen. Naast Nederland zijn onderzoekers betrokken uit Finland, Noorwegen, Engeland, Duitsland, Polen, Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk.

”Het onderzoek is in verschillende delen opgesplitst. Door goedkoper te produceren kan kleinfruit aantrekkelijker gemaakt worden. Ook kijken we naar de manier waarop het beschikbaar gemaakt wordt voor consumenten”, zegt onderzoeker Jurriaan Mes van Wageningen Universiteit. Hij doet onderzoek naar gezondheidseffecten en de wijze van communicatie.

Ook van de teelt wordt een bijdrage verwacht. Zo beslist de sectorcommissie groente en fruit van het Productschap Tuinbouw dinsdag over een aanvraag voor 27.000 euro per jaar van fruit- en vollegrondsgroentetelers. Gijs van Kruistum van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) is landelijk coördinator voor het Europees onderzoek in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.