Home

Nieuws 180 x bekeken

'Europees Parlement belemmert innovatie vleesketen'

Den Haag – Het Europees Parlement beschouwt innovaties in de vleesproductie en in de vleesketen veel te veel als verdacht. Alle vernieuwingen worden als onveilig beschouwd tot het tegendeel is bewezen.

Daardoor worden broodnodige innovaties afgeremd en loopt de Europese vlees- en voedselsector steeds meer achterstand op ten opzichte van de rest van de wereld. Dat zei voorzitter Jos Goebbels van de Centrale organisatie voor de Vleessector tijdens de ledenvergadering van zijn organisatie in Den Haag.

Volgens Goebbels is de instelling in de Verenigde Staten en ook in Zuid-Amerika juist andersom. Na een aantal basisonderzoeken worden daar nieuwe producten als veilig erkend en toegelaten. Dat geldt bijvoorbeeld voor nieuwe genetisch veranderde gewassen. In Noord- en Zuid-Amerika worden ze voluit geteeld, terwijl in Europa een nultolerantie wordt gehanteerd en er elke keer een hoop rumoer ontstaat op het moment dat er een genetisch veranderd gewas wordt geteeld.

Goebbels noemt deze instelling verbazingwekkend, temeer omdat volgens hem het parlement een heel andere opstelling kiest als het gaat om nieuwe humane geneesmiddelen die met gentechniek worden ontwikkeld voor de kankerbestrijding. Die ontwikkeling wordt geen strobreed in de weg gelegd en omarmd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.