Home

Nieuws 579 x bekeken

Elisa-toets voor PlAMV in lelie in de zomer beschikbaar

Lisse – De Elisa-toets voor het aantonen van het percentage Plantago asiatica mosaic virus (PlAMV) in lelies komt in de zomer beschikbaar.

Dat meldt de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) die de toets, mede op verzoek van de productgroep lelie van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, heeft ontwikkeld. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de geldigverklaring van de toets.

Telers kunnen met de nieuwe toets bladmonsters die in het kader van certificeringstoetsen worden genomen aanvullend te laten toetsen op PlAMV. Het resultaat wordt weergegeven in een percentage. ”Aan de uitslag van de toets hangen geen consequenties; het is puur informatief voor de teler”, meldt de BKD erbij.

Aan de hand van de resultaten in 2011 bepaalt de BKD in samenspraak met zijn adviesorganen of een PlAMV-normstelling voor het vermeerderen van lelies is gewenst. Telers, handelaren en broeiers kunnen voor verzoektoetsingen terecht bij Bqsupport.

Of registreer je om te kunnen reageren.