Home

Nieuws 180 x bekeken

EU-begroting volgend jaar 5 procent omhoog

Brussel – De begroting van de Europese Unie moet volgend jaar met 4,9 procent groeien tot 132,7 miljard euro. Eurocommissaris Janusz Lewandowski (Begroting) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Lewandowksi noemt het niet uitzonderlijk dat de begroting enigszins stijgt. Ook bij de nationale begrotingen is er in de meeste gevallen sprake van een toename, ondanks allerlei bezuinigingsmaatregelen. Hij wijst erop dat de unie de komende tijd veel rekeningen moet betalen van verplichtingen die eerder zijn aangegaan. ”We blijven 9 miljard euro onder het limiet dat eerder is overeengekomen”, benadrukte de commissaris.

Een aantal lidstaten, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk, wil dat de Europese uitgaven volgend jaar pas op de plaats maken. Ook voor dit jaar hadden zij een nulgroei gewild, maar uiteindelijk kwam een toename van 2,9 procent als compromis uit de bus.

Minister Jan Kees de Jager (CDA) noemt de voorstellen van Lewandowski buiten proporties: ”Ik kan niet aan Nederlandse burgers uitleggen dat de Europese begroting blijft doorgroeien terwijl we in de landen zelf allemaal een stapje terug doen.”

Hij begrijpt dat ook in Brussel op sommige gebieden de uitgaven blijven groeien. Maar dan moet er daar op andere terreinen wel worden bezuinigd, vindt De Jager. Hij kondigde aan zich in te zetten voor een verlaging van de begroting.

De PVV noemt de verhoging met ruim 6 miljard euro een klap in het gezicht van de Nederlandse belastingbetaler. PVV-leider Geert Wilders roept premier Mark Rutte met klem op dit voorstel niet te aanvaarden. Daarnaast moet de Nederlandse bijdrage aan de unie fors omlaag, aldus Wilders.

Rutte moet zich volgens hem in Europa gaan gedragen als de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher. Die sloeg met de vuist op tafel en zei: ”No more. And I want my money back!” (Niet meer. En ik wil mijn geld terug). De Britten slaagden er toen in een forse korting op hun bijdrage te bedingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.