Home

Nieuws 210 x bekeken

ELI werkt aan centraal diergeneesmiddelendepot

Den Haag – Het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie (ELI) werkt aan een centraal diergeneesmiddelendepot.

Via dit depot worden antibiotica verstrekt, waarbij wordt geregistreerd voor welk bedrijf de middelen zijn bestemd en welke dierenarts de middelen voorschrijft. Dat meldt het ministerie.

Het centrale diergeneesmiddelendepot wordt ingesteld als voor 1 januari 2013 de beoogde halvering van het antibioticagebruik ten opzichte van 2009 niet is behaald. ”Eerder hebben we de normen gesteld van 20 procent vermindering in 2011 en halvering voor 2013. Nu werken we aan maatregel die wordt getroffen als de sector deze reductie niet haalt”, legt een woordvoerder van het ministerie van landbouw uit.

Door het gebruik centraal te coördineren verwacht het ministerie het gebruik van antibiotica in de veehouderij te kunnen verminderen. Het financiële belang dat een dierenarts heeft bij het voorschrijven en verkopen van antibiotica verdwijnt hierdoor.

”Daarnaast zal de druk die dierenartsen ervaren van veehouders om antibiotica voor te schrijven verdwijnen. Nu gebeurt het nogal eens dat een veehouder naar een andere dierenarts gaat als zijn eigen dierenarts geen antibiotica wil leveren.” In het nieuwe plan moet een vaste samenwerking komen tussen een dierenarts en een veehouder.

Bleker houdt wel vertrouwen in de voortgang van het huidige beleid met de registratie van antibioticagebruik en het toezicht hierop van de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit, maar wil absolute zekerheid dat de gestelde doelen worden gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.