Home

Nieuws 232 x bekeken 1 reactie

Drukte op voormalige gifbelt Volgermeerpolder

Amsterdam - Honderden mensen hebben zaterdag het nieuwe natuurgebied de Volgermeerpolder ontdekt. Dit heeft een woordvoerder van Landschap Noord-Holland bekendgemaakt.

Prins Willem-Alexander opende dinsdag de vernieuwde Volgermeerpolder. Landschap Noord-Holland organiseerde in kader van het 75-jarige bestaan onder andere wandelexcursies in het gebied.

De Volgermeerpolder in Amsterdam-Noord was een van de grootste gifbelten in ons land. De voormalige stortplaats, met een omvang van 100 hectare, herbergde maar liefst tienduizend vaten met dioxines en benzenen. De gifbelt werd gesaneerd en omgetoverd tot een natuurgebied.

In de jaren twintig werd er in de Volgermeer veen gewonnen en werden de tichelgaten opgevuld met huisvuil. Later kreeg het de gebied de functie van stortplaats, waar vooral in de jaren zestig veel illegaal chemisch afval werd gedumpt. Het gif kwam in 1980 aan het licht.

De Volgermeerpolder was lange tijd ontoegankelijk, maar biedt vanaf deze week weer plek aan fietsers, wandelaars, ruiters en kanovaarders. Volgens Landschap Noord-Holland hadden mensen tijdens de georganiseerde wandelingen veel vragen. "Mensen willen weten of het echt veilig is en of ze hun kinderen zonder zorgen in het zand kunnen laten spelen", aldus de zegsman.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zoals ik dus zei voordat Wegener de boel wistte: Volgermeer staat voor PHILIPS DUPHAR, dat met medeweten van B&W van Amsterdam eerst de Diemerzeedijk en daarna de Volgermeer volstortten met de meest giftige afvalzooi. Dat werd later allemaal opgeruimd. Jawel: op kosten van de belastingbetaler! En die mag er nu al recreërend alsnog kanker oplopen!

Of registreer je om te kunnen reageren.