Home

Nieuws 249 x bekeken

Droogte moet niet te lang duren voor insecten

Wageningen – Voor veel insecten, zoals muggen, wespen, libellen en vlinders, is het feest nu het voorjaar zomerse trekken vertoont. Door de droogte en de hoge temperaturen kruipen ze eerder uit hun nesten en overleven ze ook makkelijker.

Maar de droogte moet niet te lang gaan duren, zei insectendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit dinsdag, want dan verdrogen de kruiden en bloemen en hebben de kruipende en vliegende beesten geen voedsel meer.

Insectenwaarnemers onderschrijven wat veel mensen merken: er zijn op dit moment veel beestjes. ,,Het is echter een beetje tegenstrijdig: een mooi voorjaar doet insecten goed, maar een te mooi voorjaar is zeker een probleem'', aldus Van Vliet. Fruittelers zijn in elk geval blij met de ,,ideale bestuivingsomstandigheden'' voor insecten op dit moment. Bijen kunnen volop hun gang gaan, terwijl de bloesem ook geen schade lijdt door slecht weer.

Opvallend aanwezig zijn de emelten, die op sommige plekken voor overlast zorgen. Emelten, larven van de langpootmug, vreten planten aan. Ze leven onder de grond, vaak onder gazons die daardoor bruine plekken gaan vertonen. Dat komt niet, zoals vaak wordt gedacht, doordat de beesten aan de wortels van het gras knagen, maar doordat de larven al knagend grassprieten naar beneden trekken. Het gras sterft daardoor af.

De Vlinderstichting meldt dat er ook eerder dan normaal libellen en vlinders rondfladderen. Libellensoorten als de glassnijder en de viervlek duiken gewoonlijk rond Koninginnedag weer voor het eerst op, maar zijn nu al zeker twee weken actief. Ook zijn er al vijftien verschillende soorten vlinders gezien. Vooral in het zuiden en zuidoosten van het land, waar het altijd enkele graden warmer is dan elders, zijn veel vlinders te zien.


Of registreer je om te kunnen reageren.