Home

Nieuws 185 x bekeken

'Drents veen niet verloren door brand'

Nijmegen – De natuurbrand in het Fochteloërveen in Drenthe, waar de brandweer nog bezig is met nablussen, is waarschijnlijk geen ramp voor het kostbare gebied.

Er is weliswaar zo'n 100 hectare in vlammen opgegaan, maar het hele gebied is 2500 hectare groot, zodat de bijzondere dier- en plantensoorten zeer waarschijnlijk nog wel aanwezig zijn en het verbrande gebied opnieuw in bezit kunnen gaan nemen.

Dat zei bioloog Fons Smolders van de Radboud Universiteit in Nijmegen dinsdag. Smolders is veendeskundige en heeft onder meer in het Fochteloërveen onderzoek gedaan naar maatregelen om het gebied in stand te houden. In Nederland zijn vrijwel alle veengebieden afgegraven voor de turfwinning. Er is nog maar 5200 hectare over en dat maakt het gebied tot een bijzonder stuk natuur, temeer daar het voornamelijk een hoogveengebied is.

In het Fochteloërveen leven onder andere kraanvogels en veenvlinders. Het vleesetende plantje zonnedauw doet het er goed. Maar dat was een paar jaar geleden nog heel anders. ,,Het gebied was verdroogd en vergrast. Water lekte weg. Maar er zijn dammetjes met stuwen aangelegd om het water vast te houden en dat heeft goed gewerkt. Nu groeit er weer veenmos op plekken waar eerst alleen gras stond'', aldus Smolders. ,,De brand lijkt vooral aan de rand van het veen te hebben gewoed en daar is de ondergrond heel vitaal.''

Smolders heeft in Ierland onderzoek gedaan naar de gevolgen van een enorme brand in een veengebied. ,,Het zag er verschrikkelijk uit. Als ik het niet met mijn eigen ogen had gezien, zou ik niet geloven dat er vijf jaar later niets meer van was te zien'', stelt hij. De bioloog heeft goede hoop voor het unieke veengebied in Drenthe. ,,Als ik de luchtbeelden bekijk, lijken de dammetjes het wel gehouden te hebben. De waterhuishouding blijft dus in stand en dan kan het redelijk snel allemaal weer goed komen.''Of registreer je om te kunnen reageren.