Home

Nieuws 181 x bekeken

Compensatieregeling nertsenhouders ten koste van jonge boerenregeling

Den Haag - De compensatieregeling bestemd voor nertsenhouders die hun bedrijf moeten beëindigen gaat ten koste van de verhoging van het budget voor jonge boeren.

Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Henk Bleker zou het budget voor de jonge ondernemers graag verhogen van 2 naar 3 tot 4 miljoen per jaar. “Maar die verhoging wordt hierdoor wel wat moeilijker”, aldus Bleker. Hij deed wel de toezegging dat het basisbedrag voor de jonge boerenregeling wel behouden blijft.

De Kamerleden Hans van Gerven (SP) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dienden een amendement in voor het vrijmaken van budget voor de compensatieregeling voor nertsenhouders, als zij te maken krijgen met een verbod. De indieners van het amendement willen tot 2024 jaarlijks 2 miljoen euro beschikbaar stellen zodat nertsenhouders zich kunnen voorbereiden op het beoogde verbod op de nertsenhouderij. Dit moet voortkomen uit de 13 miljoen euro (vanaf 2016 9,4 miljoen) per jaar dat bestemd is voor het verbeteren van ondernemerschap en ondernemersklimaat. Hieruit moet ook de brede weersverzekering, de jonge boerenregeling en verbeteringen op veterinair en fytosanitair gebied voor internationale handel gefinancierd worden.

De SGP vindt het budget van 24 miljoen euro voor de compensatieregeling een druppel op de gloeiende plaat. “De economische schade bij een verbod komt voor de nertsensector wel op 170 miljoen euro of meer”, zegt kamerlid Elbert Dijkgraaf. Bleker heeft toegezegd de economische gevolgen van een verbod opnieuw te berekenen. Nadat hij de kamer hierover geïnformeerd heeft zal opnieuw gestemd worden over de compensatieregeling. Naar verwachting is dat nog deze maand.

Of registreer je om te kunnen reageren.