Home

Nieuws 379 x bekeken

Cidi dreigt met EU-rechter om ritueel slachten

Den Haag – Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) zinspeelt op een gang naar het Europese Hof van Justitie bij een verbod op het onverdoofd ritueel slachten.

Dat blijkt uit een twitterbericht van directeur Ronny Naftaniel van de joodse organisatie. Donderdag werd bekend dat de PvdA het initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren steunt. Daarmee is er een meerderheid voor dit plan. Woensdag debatteert de Tweede Kamer verder over dit onderwerp.

Naftaniel schrijft op zijn twitteraccount dat ook bij aanname van het voorstel een verbod nog ver weg is. ”Na de Tweede Kamer, moet ook de Eerste Kamer stemmen”, meldt hij. ”Ook juridische stappen bij Europese Hof zijn mogelijk.” Naftaniel had vrijdag geen tijd om zijn tweet toe te lichten.

Behalve Naftaniel hebben ook andere joodse opinieleiders zich uitgesproken tegen het voornemen van de Tweede Kamer. Zo spreekt rabbijn Raphael Evers in het Reformatorisch Dagblad over ’een zwarte dag voor de joodse gemeenschap’. In een debat op Radio 1 zei rabbijn Binyomin Jacobs dat het onbewezen is dat onverdoofd slachten meer leed met zich meebrengt dan doding met bedwelming.

De impact van het verbod voor joden in Nederland is overigens niet groot, aldus onderzoeker joodse cultuur Shlomo Berger van de Universiteit van Amsterdam. ”Het gaat om een kleine groep orthodoxe joden, die alleen koosjer eet”, zegt hij. ”Voor die twee- tot drieduizend mensen zal de consumptie van vlees wel heel problematisch worden; zij accepteren geen verdoving.”

Of registreer je om te kunnen reageren.