Home

Nieuws 396 x bekeken

Boerinnenbelangen gaf boerinnen stem

Wageningen – Landelijke Boerinnen Belangen (LBB) gaf boerinnen een stem. De organisatie bracht als eerste de verborgen armoede bij veel boerengezinnen onder de aandacht, en gaf daarmee de aanzet tot de telefonische hulpdienst voor boeren in nood.

Dit schrijft de Wetenschapswinkel van Wageningen UR in het onderzoeksrapport In de voetsporen van de kritische boerin. De LBB werd in 2008 na 25 jaar opgeheven.

De LBB-boerinnen waren de eerste boerinnen die hun stem lieten horen over zaken waar zij zich toendertijd verre van dienden te houden, aldus de onderzoekers Margreet van der Burg en Marjolein Elings. Zij keerden zich tegen verdere schaalvergroting. Ook wees LBB erop hoe de marktbeheersing in Westerse landen boeren in ontwikkelingslanden benadeelde.

Kernpunten van de organisatie waren de eigen beroepsstatus, erkenning van hun aandeel in het bedrijf en daarbij behorende sociale zeggenschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.