Home

Nieuws 177 x bekeken 1 reactie

Bleker wacht onderzoeken antibiotica in groente af

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil eerst de resultaten van onderzoeken naar antibiotica van het RIVM en de Gezondheidsraad afwachten voordat er eventuele extra maatregelen worden genomen na de vondst van antibioticaresistente bacteriën in groente.

Dat zegt hij in antwoord op vragen van Kamerlid Rik Grashoff van Groenlinks, nadat het VU Medisch Centrum Amsterdam resistente ESBL-vormende bacteriën heeft aangetroffen in zeven van de 120 monsters van groente.

Grashoff noemt antibioticaresistentie een soort tijdbom en wil dat er direct maatregelen worden genomen bij de bron, het gebruik van antibiotica in de veehouderij. Bleker houdt vast aan de huidige maatregelen. Hij zegt dat er geen nulmeting is naar antibiotica-resistentie in groente, waardoor er geen tendens in de ontwikkeling zichtbaar is.

Daarnaast is Bleker niet zeker van de verspreidingsroute en de herkomst van de resistentie. ”Het zou ook uit het bodemleven kunnen komen”, zegt Bleker, die benadrukt dat het geen Nederlands probleem is, omdat ook in andere landen vergelijkbare metingen voorkomen.

Het RIVM komt op korte termijn met een advies voor de consument. ”De consumptie van kip is bij voldoende verhitting ongevaarlijk. Maar als je een radijsje eerst moet koken, ben je wel het radijsgevoel kwijt”, typeert Bleker de problematiek. Hij vindt het, net als kamerlid Janneke Snijder (VVD) opvallend dat vijf van de zeven besmette monsters biologisch geteeld zijn, terwijl daar geen antibiotica gebruikt mogen worden.

Zie ook: Relatie ESBL-groente en gezondheid niet vastgesteld

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dit verhoogt de acceptatiegraad voor de onvolprezen, vervuilde en oncontroleerbare afvalstof mest natuurlijk enorm, we gaan er uiteraard nu ook weer voor betalen. Bouwland is geen afvalstortplaats voor een bedrijfstak, die leeft van het wegwerken van homeopatisch verdund afval.

Of registreer je om te kunnen reageren.