Home

Nieuws 181 x bekeken

Bleker verwacht reële daling Europees budget

Zwolle – Tot 2020 is er een reële daling van het EU landbouwbudget. Het totale budget blijft 40 miljard, en dat wordt niet aangepast aan inflatie. Feitelijk betekent dat een verlaging met 10 procent tot 2020.

Dat zegt staatssecretaris Bleker. Hij noemt dit realistisch, gelet op de houding van belangrijke lidstaten. Voor Nederland wordt het budget bovendien lager, omdat nieuwe lidstaten straks meer krijgen en het totale budget gelijk blijft. De historische basis voor de toeslagen komt te vervallen.

Bleker noemde als voorbeeld een verlaging met 20 procent, waardoor er 800 miljoen overblijft voor Nederland. Nederland streeft ernaar hiervan een zo groot mogelijk deel onder te brengen in de eerste pijler. Hieruit worden onder meer de groene diensten van agrariërs betaald.

De tweede pijler moet een andere invulling krijgen dan nu, aldus Bleker. Hij wil geen geld meer voor fietspaden en ’strijkijzermusea’, maar investeren in innovatie. De lidstaten zouden het erover eens zijn dat ze elkaar grote vrijheid gunnen bij het verdelen hiervan.

Of registreer je om te kunnen reageren.