Home

Nieuws 175 x bekeken 4 reacties

Bleker: mogelijk dit jaar nog extra regels antibiotica

Den Haag - Als er deze zomer geen zicht is op verbetering bij het gebruik van antibiotica in de veehouderij komt het ministerie van landbouw nog dit jaar met ingrijpende maatregelen.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van Economie, Landbouw en Innovatie (ELI) in tv-programma Eén Vandaag. "Het is voor mij zo’n ernstig probleem dat als er niet duidelijk goed zicht is op verregaande teruggang van gebruik, dan worden er verregaande dwingende maatregelen getroffen", zegt Bleker.

De staatssecretaris wil af van de situatie dat de dierenarts tegelijkertijd ook de leverancier is van de antibiotica. Nu wordt dit beide door dierenartsen gedaan, waardoor dierenartsen ook een belang hebben bij de verkoop van diergeneesmiddelen. "Een varkenshouder moet een dierenarts contracteren die op basis van een vast tarief diensten verleend. Hij kan daarbij helemaal zelfstandig bepalen of het gebruik van antibiotica nodig is. De levering van de middelen gaat via een centraal depot. Daardoor is de dierenarts ook niet meer afhankelijk van een veehouder en er is geen financieel belang meer bij de dierenarts om het middel voor te schrijven", zegt Bleker. "Het mag niet meer zo zijn dat een veehouder zegt tegen de dierenarts beste vriend, als jij het niet levert, ga ik naar een collega."

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet fors worden gereduceerd. Afgesproken is dat er in 2011 een reductie moet zijn van 20 procent ten opzichte van 2009 en voor 2013 een reductie van 50 procent ten opzichte van 2009. Uit de aankondiging van mogelijk extra maatregelen kan opgemaakt worden dat de staatssecretaris de huidige reductie van 12 procent in 2010 nog niet voldoende acht om deze doelstellingen te behalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bleker heeft mijn antibiotica gebruik duidelijk niet in beeld. Mijn dierenarts wordt regelmatig snachts gillend wakker omdat mijn jaar gebruik te weinig is om er een dag van te kunnen leven.

 • no-profile-image

  Als dierenartsen geen antibiotica meer mogen verkopen, zullen de uurtarieven fors omhoog gaan.

 • no-profile-image

  Dit hebben we allemaal te danken aan de veelgebruikers, iemand die netjes met antibiotica omgaat c.q. weinig gebruikt wordt nu ook de dupe van de sectoren die preventief en voor elk twijfel geval naar de spuit grijpt!

 • no-profile-image

  Bleker kan diermeel weer toelaten dan heeft hij een stap gezet om antibiotica te verminderen en een mileu probleem opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.