Home

Nieuws 349 x bekeken

Bleker: kritiek Calon puur op de man

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker is bijzonder gepikeerd over de kritiek op de benoeming van Marc Calon als speciaal adviseur voor Dienst Regelingen (DR).

Dat bleek vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Niet alleen de SP, maar ook Calon's eigen PvdA wil dat de oud-gedeputeerde zijn tijdelijke adviesfunctie neerlegt. Beide partijen dienden daar afzonderlijk een motie over in.

Bleker heeft geen goed woord over voor die opstelling. ”Dit is Haags politiek gedoe”, zei hij na afloop van het debat. ”Het is puur op de man gericht, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Niet te filmen.” De staatssecretaris sprak de hoop uit dat Calon ondanks de kritiek toch wil aanblijven.

De reden voor Blekers onvrede schuilt vooral in de overwegingen die de SP aan de motie heeft toegevoegd. Henk van Gerven van die partij houdt Calon verantwoordelijk voor wat hij ’het debacle van prestigeproject de Blauwe Stad en Icesave’ noemt. Ook vindt hij het niet kies dat Bleker een oud-collega en goede bekende heeft uitgezocht voor de klus.

PvdA-Kamerlid Jacobi spitst zich in haar motie enkel toe op het feit dat Calon de afgelopen jaren lid is geweest van de raad van advies van Dienst Regelingen. Daarmee plaatst zij twijfels bij zijn onafhankelijkheid.

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen heeft zich persoonlijk met het opstellen van de motie bemoeid; zij vindt dat er bij dergelijke benoeming ’zuiver’ moet worden opgetreden.

De SP-motie zal vanavond bij de stemmingen zeker niet worden aangenomen. VVD, CDA en PvdA, Groenlinks D66 zijn in elk geval tegen. De PVV twijfelt nodig, maar die partij kan het voorstel niet meer aan een meerderheid helpen.

De motie van Jacobi is iets kansrijker; laatstgenoemde drie partijen hebben hierover nog geen definitief besluit genomen. Stientje van Veldhoven (D66) zegt deze ’ernstig in overweging te nemen’.

Of registreer je om te kunnen reageren.