Home

Nieuws 178 x bekeken

Bleker handhaaft insectenmonitor Alterra

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker houdt de insectenmonitor van Alterra voorlopig in stand, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder had de organisatie van Wageningen UR aangekondigd per direct te stoppen met het bijhouden van alle insectensoorten in Nederland vanwege het intrekken van een subsidie van 65.000 euro. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag echter voor een motie van CDA en Partij voor de Dieren, die Bleker oproept de monitor voort te zetten. De staatssecretaris van landbouw stelt in zijn brief dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) werkt aan een nieuw signaleringssysteem. Zolang dit niet operatief is, houdt hij de insectenmonitor van Alterra met subsidie in de lucht. Het bijhouden van voorkomende insectensoorten is onder meer van belang voor de bestrijding van dierziekten.

Dinsdag werd ook een motie van PvdA, D66 en Groenlinks aangenomen, die het kabinet oproept onderzoek te verrichten naar de gevolgen van grote concentraties imidacloprid in het oppervlaktewater op de gezondheid van mensen. Beide voorstellen waren een week eerder ingediend tijdens een spoeddebat over bijensterfte.

Of registreer je om te kunnen reageren.