Home

Nieuws 259 x bekeken

Bleker breekt lans voor diermeel varkens en kippen

Den Haag – Diermeel van bij de slacht goedgekeurde varkens en kippen moet weer gebruikt kunnen worden. Kippen moeten eiwit uit varkensdiermeel kunnen krijgen en varkens uit pluimveediermeel. Soorteigen diermeel blijft uit den boze.

Dit schrijft staatssecretaris Henk Bleker (ELI) aan de Tweede Kamer. Hij steunt hiermee een principe-voorstel van de Europese Commissie om diermeel uit slachtafval weer toe te laten voor gebruik in veevoer. De Commissie komt dit najaar met uitgewerkte voorstellen.

Bleker verzekert de Kamer dat diermeel van runderen, schapen en geiten niet weer zal worden toegestaan. Ook mag geen diermeel worden gebruikt dat afkomstig is van dode dieren die niet voor de slacht bestemd zijn. Het te gebruiken diermeel moet in alle opzichten veilig zijn, benadrukt Bleker. Hij zal daarom ook niet instemmen met voorstellen van de Europese Commissie die geen sluitende garanties bieden voor een absoluut veilig gebruik.

Essentiële voorwaarden voor zo’n gebruik zijn volgens de staatssecretaris een effectieve controle op de toegepaste soorten diermeel en een sluitend systeem van kanalisatie.

Volgens hem pleiten diverse factoren juist voor het weer toestaan van diermeel van varkens en kippen. Eiwitten uit diermeel sparen het gebruik van soja-eiwitten uit, waardoor de druk op het landgebruik in bijvoorbeeld Brazilië vermindert, te meer omdat dierlijke eiwitten een efficiënter voer zijn dan plantaardige.

Daarbij is het gebruik van eiwitten uit diermeel beter voor het welzijn van bijvoorbeeld kippen, voert de staatssecretaris aan. Bij kippen resulteert het in een betere darmgezondheid en ze krijgen minder last van zoolzweren. Dat bespaart ook nog eens antibioticagebruik. Daarnaast produceren de dieren minder mest.

Of registreer je om te kunnen reageren.