Home

Nieuws 244 x bekeken

Bescheiden lintjesoogst dit jaar

Den Haag - Ter gelegenheid van Koninginnedag ontvangen 3.357 mensen dit jaar een lintje. Dit is het laagste aantal sinds 2005. Vorig jaar ontvingen 3.746 personen nog een koninklijke onderscheiding omdat zij een verdienstelijke prestatie hebben geleverd.

Er zijn ook veel minder aanvragen ingediend voor een lintje: 3.683, ruim driehonderd minder dan een jaar geleden. Van de voorstellen is 8,5 procent afgewezen. Het Kapittel voor de Civiele Orden heeft geen duidelijke verklaring voor de bescheiden lintjesoogst dit jaar. Wellicht houdt het verband met de gemeenteraadsverkiezingen in 2010, toen veel vertrekkende raadsleden en wethouders werden onderscheiden.

Van de lintjes gingen er 1.136 naar vrouwen, van wie een werd gedecoreerd met de exclusieve orde van de Nederlandse Leeuw. Ook negen mannen viel deze eer te beurt. De orde van de Nederlandse Leeuw is de hoogste civiele onderscheiding, die alleen wordt uitgereikt aan personen die ,,een zeer exceptionele prestatie'' hebben geleverd voor de samenleving op basis van ,,zeer bijzondere talenten''.

De jongste gedecoreerde is de 35-jarige voetballer Clarence Seedorf. De AC Milan-speler kreeg eerder deze maand al te horen dat hij de versierselen krijgt uitgereikt die horen bij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De oudste gedecoreerde is de 95-jarige J.G.E. van Leeuwen uit Ermelo, die nog steeds rondleidingen verzorgt in een infanteriemuseum.

Traditiegetrouw vallen vooral vrijwilligers in de prijzen. Dit jaar zijn dat er 3.298. Opvallend is dat in de gemeente Zoeterwoude vier echtparen een koninklijke onderscheiding hebben ontvangen. Van twee echtparen zijn de mannen ook nog eens broers van elkaar. Naar inwoners van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba gingen 34 lintjes.

Louis Emmerij krijgt als enige de onderscheiding Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is onder meer verbonden aan het United Nations Intellectual History Project in New York.

Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet daarvoor een beargumenteerde aanvraag indienen bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag na akkoord door naar de commissaris van de Koningin, die zich tot het Kapittel wendt. Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die finale goedkeuring verleent. Koningin Beatrix ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Of registreer je om te kunnen reageren.