Home

Nieuws 147 x bekeken

Beheerders kunnen nog voldoen aan vraag naar water

Lelystad - De waterbeheerders kunnen nog goed voldoen aan de vraag naar water. Maar als de watervraag toeneemt moeten de waterbuffers worden aangesproken. De buffers worden echter maar mondjesmaat gevuld met rivierwater.

Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in het Droogtebericht voor Waterbeheerders. “Omdat het groeiseizoen nog maar net is begonnen, is de watervraag nog relatief gering. De aanvulling van de waterbuffers met rivierwater is slechts beperkt mogelijk, omdat de Rijn en de Maas weinig water afvoeren. Dat blijft voorlopig zo.”

De LCW-commissie constateert dat er in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas de afgelopen weken nagenoeg geen neerslag is gevallen. “Hierdoor is de afvoer op de grote rivieren laag. De bovenlaag van de bodem is droog. De behoefte aan water is daarom groter dan normaal voor eind april. Door de droge periode zijn de grondwaterstanden overal in het land gedaald. Met name in het noorden en oosten is de grondwatersituatie erg droog voor de tijd van het jaar.”

Volgens het KNMI is het gemiddelde neerslagtekort in Nederland sinds 1 april opgelopen naar 60 millimeter. Dat is nog groter dan in 1976, het droogste groeiseizoen ooit gemeten door het KNMI. Het weerinstituut KNMI verwacht voorlopig geen einde aan de droogte. Herstel naar een normale situatie is daarom op korte termijn niet te verwachten, meldt de LCW. “Maar waterschappen hebben nog geen beregeningsverboden ingesteld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.