Home

Nieuws 240 x bekeken

BBO positief over randvoorwaarden SDE+

Stadskanaal – De Biogasbrancheorganisatie (BBO) is positief over de randvoorwaarden in de nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie, SDE+.

”Voor de productie van groen gas is het een goede regeling. Maar voor de productie van elektriciteit via vergisting zijn de tarieven te laag. Daar zal geen boer voor inschrijven”, verwacht voorzitter Aike Maarsingh van BBO.

Hij is wel positief over de verbetering van de vergoeding voor warmtegebruik. ”Deze extra bijdrage voor het benutten van warmte gaat ook gelden voor het drogen van digestaat met warmte en vanaf 2012 ook voor andere vormen van eigen gebruik van de warmte. Dat is gunstig. Het zou goed zijn als deze verbetering ook van kracht wordt voor de bestaande SDE-regeling”, vindt Maarsingh.

De BBO is daarnaast positief over de toezegging van minister Verhagen dat hij ook ondernemers waarvan de MEP-subsidie afloopt vanaf 2012 een andere regeling wil aanbieden.

De vergoeding voor de productie van groen gas, (76,7 cent per kuub) is volgens Maarsingh gunstig. ”Maar daarbij is het voor boeren weer lastig om te kunnen leveren. Voor het leveren van groen gas moet er wel een gasleiding beschikbaar zijn.”

Maarsingh vindt het vervelend dat de SDE+ regeling weer anders is dan de regels van afgelopen jaren. ”De regeling verandert ieder jaar, waardoor er geen sprake is van eerlijke concurrentie tussen de ondernemers. In Duitsland is dit beter geregeld. Als er een nieuwe regeling komt kunnen ondernemers kiezen of ze omschakelen naar de nieuwe regeling, of de oude regeling voortzetten. Daarmee is de concurrentie tussen ondernemers eerlijker.”

Voor de SDE+-regeling is in totaal 1,5 miljard euro beschikbaar. De regeling gaat in juli open.

Of registreer je om te kunnen reageren.