Home

Nieuws 461 x bekeken

Appelveredeling krijgt plek in rassenbedrijf SpringQuest

Geldermalsen - Nederlandse afzetpartijen staan open voor het overnemen van de appelveredelingsactiviteiten van WUR-onderdeel PRI. Dat laat Inova Fruit weten, het bureau voor nieuwe rassen van de afzetorganisaties.

De klassieke veredelingsactiviteit en appelrechten behoren niet langer tot de kernactiviteiten van PRI, liet Richard Visser, hoogleraar plantenveredeling aan de WUR recent weten. Eerder sloot hij al principe-overeenkomsten met de telers.

Volgens Karel van der Linden, directeur van Inova Fruit, kunnen de activiteiten ondergebracht worden bij SpringQuest, het bedrijf dat kwekersrechten gaat exploiteren voor de fruitsector. Dat bedrijf werd in april 2010 opgericht en is eigendom van Inova Fruit. Van der Linden: ”In het ondernemingsplan van SpringQuest is wel nagedacht over het onder SpringQuest brengen van het PRI appelveredeling programma, maar daar zijn nooit jaartallen aan verbonden. Het ligt daarmee wel in de lijn van de verwachting.” Het signaal van PRI om deze activiteiten snel af te stoten zal die stap bespoedigen, verwacht Van der Linden.

Hij pleit daarbij voor een blijvende samenwerking met de WUR, waar biotechnologische rassenveredeling plaatsvindt. ”Er dient immers ook een link te blijven bestaan met het biotechnologisch onderzoek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.