Home

Nieuws 173 x bekeken 1 reactie

'Afrika nu harder geraakt door voedselprijzen dan in 2008'

Washington - De hoge voedselprijzen raken de inwoners van Afrikaanse steden nu harder dan in 2008. Dat heeft Karen Brooks van de Wereldbank tegenover persbureau Reuters gezegd. Volgens Brooks zijn nu meer voedingsmiddelen in prijs gestegen. Bovendien valt de voedselprijsstijging samen met hoge prijzen voor energie.

Brooks benadrukt in het interview dat na de onrust in Noord-Afrika ook onrust in Afrika bezuiden de Sahara kan ontstaan. In 2008 ontstonden in Afrikaanse steden rellen vanwege de gestegen voedselprijzen. Dit jaar vinden verkiezingen plaats in onder meer Kameroen, Liberia en Congo. De sfeer is daarom soms grimmig.

Brooks zei dat investeerders geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van de landbouw in Afrika. Met geld komt men echter vaak nog niet over de brug vanwege angst over vage landrechten, onduidelijke belastingwetgeving, corruptie en politiek-sociale stabiliteit. Na de voedselcrisis van 2008 beloofden rijke landen 20 miljard dollar te investeren in de voedselproductie in Afrika, maar volgens Brooks is dit bedrag nog lang niet gerealiseerd.

Brooks zei dat op wetenschappelijk gebied veel bereikt is, en dat vindingen kunnen worden ingezet om de Afrikaanse productie, nu nog geen tiende van de Europese, omhoog te stuwen. Daarvoor is wel meer samenwerking met Afrikaanse wetenschappers nodig. Zij hebben immers meer kijk op lokale omstandigheden en behoeften.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dit is het gevolg dat het voedsel bijna altijd te goedkoop is geweest. Men geeft te veel uit aan luxe dingen. Daarbij wordt het voedsel voor de arme mensen hun mond weggekaapt om het af tezetten op plaatsen waar meer betaald wordt. Zo wordt de voedselmarkt beheerst, en kunnen de meeste boeren op de hele wereld toekijken hoe ze bestolen worden. Dat noemen ze wereldmarkt, waar de boer geen vat op heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.