Home

Nieuws 212 x bekeken

Aantal werkvergunningen Roemenen stagneert

Amsterdam - Het aantal werkvergunningen dat de laatste jaren is afgegeven voor Roemenen in de tuinbouw is in 2010 gestagneerd.

Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Tot 2010 groeide het aantal vergunningen nog, maar in 2010 is voor het eerst een stagnatie te zien. In totaal werden vorig jaar 2.167 Roemenen met een vergunning tewerkgesteld. Dat is exact gelijk aan 2009.

In 2008 ging het nog om 2.143 Roemenen. In 2001 was het aantal tewerkgestelde Roemenen in de tuinbouw nog minder dan 1.000.

Het aantal tewerkgestelde Bulgaren laat een duidelijke afname zien. In 2010 werden nog 494 tewerkstellingsvergunningen afgegeven voor deze werknemersgroep. In 2009 was dat nog 600 en in 2008 731.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) heeft recent aangekondigd per 1 juli het tewerkstellingsbeleid flink te verscherpen. In principe kan dan geen beroep meer gedaan worden op arbeidskrachten van buiten de Europese Unie, aldus het voorstel van minister Henk Kamp.

Telers klagen nu al dat er in 2011 maar mondjesmaat vergunningen worden afgegeven. LTO verwacht problemen als de minister zijn plannen doorvoert.

De tuinbouw maakt veel gebruik van seizoensarbeiders. LTO vreest onvoldoende beschikbaarheid van Nederlanders en Polen. Kamp wil de komende jaren juist meer gaan putten uit de groep van Nederlandse werklozen.

Of registreer je om te kunnen reageren.