Home

Nieuws 393 x bekeken

4.500 deelnemers aan neospora-onderzoek GD

Deventer – 4.500 veehouders doen mee aan neospora-tankmelkonderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Het onderzoek moet duidelijk maken wat de besmettingsgraad is op een bedrijf en welke maatregelen nodig zijn.

Worden er antistoffen tegen de ziekte in de melk gevonden, dan is vervolgonderzoek nodig, in overleg met de dierenarts. Is de tankmelk vrij van antistoffen, dan wil dat nog niet zeggen dat het bedrijf ziektevrij is, aldus Thomas Dijkstra van GD Rund. In dat geval volstaat het echter om gericht onderzoek te doen bij verwerpers. Eerder dit jaar zijn 15.000 veehouders aangeschreven voor deelname aan het onderzoek.

Neospora is een belangrijke veroorzaker van verwerpen bij rundvee. In bijna een kwart van de gevallen van verwerping die de GD onderzoekt, is neospora in het spel. Op een gemiddeld bedrijf is tien procent van de dieren ermee besmet. De deelnemers aan het onderzoek krijgen later dit voorjaar uitslag.

Vorige week stuurde melkveehoudersvakbond NMV alle leden een bordje dat wandelaars wijst op het gevaar dat hun hond mogelijk vormt voor de gezondheid van rundvee. Honden van burgers staan volgens Dijktra op nummer drie van belangrijkste bronnen van neospora-besmettingen. Belangrijkste is de overdracht van moeder op kalf bij de geboorte. Op nummer twee staat de bedrijfshond en daarna de hond van voorbijgangers, uiteraard afhankelijk van de ligging van een bedrijf.

Het is de hondenpoep waar het gevaar in huist. Volgens Dijkstra zijn burgers zich hier te weinig van bewust. ”Hondenpoep hoort gewoon niet in veevoer, daar is men nog te weinig van doordrongen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.