Home

Nieuws 161 x bekeken

Zweeds spoor niet veilig voor rendieren

Kiruna - Zweedse rendieren hebben het uitzonderlijk zwaar op het spoorwegnet van het land. Alleen al in de eerste twee maanden van dit jaar zijn vierhonderd dieren door treinen doodgereden. Een record.

Dat blijkt uit spoorwegstatistieken die de Zweedse nationale radio (SR) dinsdag publiceerde. Bijna driekwart van de dieren (278) sneuvelde op de enige oost-westspoorverbinding in het noordwesten van Zweden: een traject van circa 130 kilometer tussen Kiruna en de grens met Noorwegen. Volgens de radio staan de geschepte beesten gelijk aan een verlies van 15.000 kilo rendiervlees.

Rendieren zijn in Zweden slachtvee en leven in rondtrekkende kuddes. Waarom er juist dit jaar zoveel dieren omkomen, is niet duidelijk. Op veel trajecten reden deze winter juist minder treinen omdat het spoormaterieel niet tegen de extreme vrieskou was bestand.

Of registreer je om te kunnen reageren.