Home

Nieuws 397 x bekeken

Winst Ierse landbouw minder groot dan verwacht

Dublin – De operationele winst van de Ierse landbouw is vorig jaar uitgekomen op 2,071 miljard euro. Dat is 31,5 procent meer in vergelijking met een jaar eerder, maar minder dan eerder verwacht.

De winstdaling – waar in 2009 met 30,7 procent nog sprake van was – is evenwel ingelopen.

Wat betreft 2010 schatte het Ierse bureau voor de statistiek CSO een aantal maanden geleden nog dat de totale landbouwwinst met bijna de helft zou toenemen.

In het eindcijfer is een totale subsidie van ruim 1,727 miljard euro meegerekend. Die subsidie ligt daarmee wel 130 miljoen lager dan in 2009 en 182 miljoen lager dan in 2008. Zonder subsidies zou de totale Ierse landbouw in het afgelopen jaar dus maar een winst hebben gedraaid van 363 miljoen.

De output ofwel productie van de landbouw is in euro’s uitgedrukt uitgekomen op ruim bijna 5,35 miljard, 13 procent meer dan in het voorafgaande jaar, maar nog altijd bijna een half miljard minder dan in 2008. De sterkste toename doet zich voor bij granen waarvan de outputwaarde is toegenomen met bijna 90 procent. Zuivel, dat in de Ierse landbouw verreweg de grootste rol speelt, zag de productie toenemen met bijna 40 procent. Op afstand volgen de varkens- en schapensector terwijl de rundveehouderij wat dit cijfer betreft vrijwel stabiel bleef.

Of registreer je om te kunnen reageren.