Home

Nieuws 789 x bekeken

Voordeel in mestafzetkosten

Bijna 30 procent minder fosfaat in de mest met behoud van goede technische resultaten. Dat is de uitkomst van een praktijkproef van Agrifirm Feed met nieuw voer voor vleesvarkens, de P-Lijn, met een verlaagde hoeveelheid bruto fosfor.

Het P-Lijn (spreek uit P min) voer heeft een EW van 1,16, van start- tot en met afmestvoer. De hoeveelheid fosfaat in de mest daalde van 4,5 naar 3,2 kilo fosfaat per kuub mest.

De sterk verlaagde hoeveelheid fosfaat in de mest moet voordelen op gaan leveren voor de vleesvarkenshouder. Omdat de fosforaanvoer via het voer op de vleesvarkensbedrijven met 20 tot 25 procent daalt en de afvoer via het slachtvarken gelijk blijft, zit er nog maar 3,2 kilo in de mest. Dat houdt in dat een varkenshouder met eigen grond aanzienlijk meer mest op eigen grond kwijt kan. Hierdoor kunnen de mestafzetkosten flink dalen.

Tevens is een verbetering van de mestafzet bij akkerbouwers mogelijk. Omdat er maar 3,2 kilo fosfaat in een kuub mest zit, kan hij meer kuubs per hectare aanwenden. Omdat de hoeveelheid stikstof gelijk blijft met 7,4 kilo per kuub, krijgt de akkerbouwer meer stikstof per hectare aangewend.

Om lagere fosforgehaltes in het voer te krijgen zijn luxere grondstoffen nodig. Dit zijn dan bijvoorbeeld mais en granen. Dit maakt het voer duurder. De voerkosten per kilo groei stijgen daardoor met bijna een cent. Of per plaats, of per kuub mest stijgen de kosten ongeveer € 2,50. De technische resultaten op de ruim 25 bedrijven waren goed. De bedrijven mesten hoofdzakelijk beren en zeugen. De groei per dier per dag bedroeg 816 gram bij een voederconversie van 2,31. Bij een EW in het voer van 1,16 resulteert dit in een EW-conversie van 2,68. De dieren scoorden 0,992 indexpunten per kilo bij AutoFOM-classificatie.

Martin ten Hooven

Of registreer je om te kunnen reageren.