Home

Nieuws 178 x bekeken

Verzekeraars strenger dan wet bij stalbranden

Arnhem – Verzekeraars kijken strenger naar brandveiligheid van stallen dan de wettelijke eisen.

Dat blijkt tijdens een symposium over brand in veestallen van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV).

Verzekeraars maken regelmatig mee dat gemeenten een vergunning afgeven voor een nieuwe stal, terwijl zij het brandrisico te groot vinden, waardoor ze een stal niet willen verzekeren.

De wettelijke normen voor brandveiligheid voor stallen zijn zoals die voor lichte industrie, waarbij een brandcompartiment maximaal 2.500 vierkante meter mag zijn. Bij grote bedrijven komt het wel eens voor dat er meerdere van deze compartimenten dicht bij elkaar worden gebouwd, waardoor het risico op brand groot is.

”Bij het bepalen van de brandlast van een gebouw wordt het vee bovendien niet meegerekend. Tewijl kippen in paniek een soort kleine ventilatoren zijn, waardoor de brand nog sneller verspreidt”, zegt Herman van de Pasch, adviseur risicobeheersing van brandweer Horst aan de Maas.

Bij het overgrote deel van de branden op veebedrijven komen geen dieren om. Dat blijkt uit onderzoek van studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein naar branden in veestallen. In de periode van 2005 tot en met 2009 zijn er branden gemeld in 900 veebedrijven. Bij 153 branden kwamen dieren om. Het gaat om 57 branden bij rundveebedrijven, 64 varkensbedrijven en 30 pluimveebedrijven. In totaal kwamen hierbij ruim 710.000 kippen, bijna 24.000 varkens en ruim 1.400 runderen om.

De branden werden in veel gevallen veroorzaakt door kortsluiting, werkzaamheden in de stal of oververhitting van machines.

Of registreer je om te kunnen reageren.