Home

Nieuws 299 x bekeken

Vervanging fossiel door bioplastic en bio-ethanol duurzaam

Wageningen – Vervanging van fossiel plastic of brandstof door bioplastic of bio-ethanol leidt tot een verlaging van de uitstoot van broeikasgassen. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Universiteit en de Universiteit van Utrecht.

In Nederland kan de uitstoot van broeikasgassen per ton product het sterkst worden verminderd bij de gewassen tarwe, mais en miscanthus (olifantsgras), die gebruikt worden voor de productie van ethanol en plastic.

De wetenschappers onderzochten hoe duurzaam het gebruik van Nederlandse tarwe, korrelmais, suikerbiet en het gras miscanthus is. Ook onderzochten ze de inzet van suikerriet uit Brazilië. In de berekening is meegenomen of reststromen zoals tarwestro en bietenpulp ook als energiebron gelden.

In het onderzoek zijn voor het eerst de reële teeltgegevens van gewassen gekoppeld aan informatie over chemische productie. Bij alle onderzochte producten leidt vervanging tot verlaging van de uitstoot van broeikasgassen. In de analyse is geen rekening gehouden met landverbruik. Landverbruik is van belang, geeft de Wageningse onderzoeker Hariëtte Bos toe.

”Voor een ton fermenteerbare suiker heb je voor tarwe, mais en miscanthus veel meer (circa twee maal zoveel) grond nodig dan voor suikerbieten.” In Nederland blijkt het gebruik van suikerbieten voor bioplastics het meest duurzaam.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.