Home

Nieuws 166 x bekeken

Verschil gezondheid pil en fruit duidelijk met model

Wageningen - Onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research hebben een model ontwikkeld dat het gezondheidsverschil duidelijk maakt tussen het eten van fruit en vitaminepillen.

Dat moet een beter gezondheidsadvies opleveren. Uit eerste resultaten valt al op te maken dat het eten van appel een effecti heeft op de doorlaatbaarheid van de darmwand. Dat kan de totale opname van gezondheidsstoffen beïnvloeden. “Je kan je voorstellen dat wanneer je een appel eet waarin bijvoorbeeld een vorm van quercitine zit, deze stof anders kan worden opgenomen dan wanneer je quercetine in pilvorm slikt. Een appel bevat immers ook vezels die de opname kunnen beïnvloeden”, zegt Robert Vreeburg, onderzoeker van de WUR.

Het nieuwe systeem maakt gebruik van opgekweekte humane darmcellen die een paar uur aan een ruw extract van groente en fruit worden blootgesteld. Het model is aan te passen aan omstandigheden in de maag.

Of registreer je om te kunnen reageren.