Home

Nieuws 240 x bekeken

Veltheimia is liefhebber van warmte

Lisse – Van de uit Zuid Afrika stammende Veltheimia zijn twee soorten bekend, namelijk V. bracteata en V. capensis. Cees Breed showt deze week in de keuringszaal bij CNB in Lisse een zeer forse uitvoering van Veltheimia bracteata.

Op pot uiteraard, zodat de pot in de vroege lente met kans op nachtvorsten naar warmere plekken kan worden verplaatst.

Het product is namelijk vorstgevoelig en kan temperaturen onder de vijf graden al niet verdragen. Op de forse stengels komen veel buisvormige bloemen waardoor deze ‘Boslelie’ bijzonder aantrekkelijk is. Breed showt ook de kleine lichtblauwe Hyacinthella pallens, een helder blauwe Scilla siberica en enkele narcissen, waaronder de gele Narcissus bulbocodium, N. ‘Jedna’ en N. ‘Tamara’ waarvan het areaal thans nog 3,5 hectare omvat.

Narcissen zijn er in de keuringszaal ook van Jan de Winter die enkele nieuwe cultivars toont. Evenals Chr. Van der Salm en M. H. van der Zon, terwijl Th. J. de Groot met bijzondere cultivars kwam, zoals de kleine N. ‘Minor’’, N. cyclamineus ‘Mite’ en N. pinetorum.

Nic. Van Schagen toont de uitbundige bloei van de spleetkronige Narcissus ‘Tête Bouclé’. Een kort en stevig gewas. J.P. de Goede tenslotte zette een forse pot met voluit bloeiende Corydalis solida ‘Beth Evans’ in de keuringszaal.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.