Home

Nieuws 206 x bekeken 4 reacties

Veetrans en Saveetra willen af van dubbeldekstransport slachtrunderen

Molenschot – Veetransportorganisaties Veetrans vindt dat het transport van slachtrunderen ouder dan één jaar niet meer met tweedeksveewagens moet plaatsvinden. Dat zegt Veetrans-voorzitter Peter van Beers. Ook brancheorganisatie Saveetra deelt dit standpunt.

Met dit standpunt hopen Veetrans en Saveetra duidelijkheid te creëren over de eisen voor het slachtveetransport. Over de eisen voor andere categorieën runderen willen de organisaties samen met andere partijen in de sector overleggen met de overheid. Van Beers: ”We willen dat er bij die categorieën rekening wordt gehouden met goede overgangstermijnen.”

Eerder had de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) aangekondigd per 1 april het tweedekstransport van slachtrunderen ouder dan één jaar niet meer te willen toestaan in verband met de eis van voldoende ruimte (30 centimeter boven de schoft) voor de runderen. Wil deze eis correct toegepast worden, dan worden de vrachtwagens te hoog. Het wegenverkeersreglement gaat uit van een totaal hoogte van 4 meter. Tegen dit plan van de VWA was veel weerstand.

In een overleg tussen de sector en het ministerie, waarbij Veetrans en Saveetra ook aanwezig waren, is vorige week afgesproken dat de partijen die deelnemen in het nieuwe kwaliteitssysteem voor veetransport QLL een compleet voorstel voor alle categorieën runderen zouden ontwikkelen om de stahoogteproblematiek definitief te beëindigen. De VWA is hiermee akkoord en zou in afwachting van dit plan voorlopig het meerlaagstransport toestaan en uitgaan van een norm van 25 centimeter boven de schofthoogte.

Secretaris Jos Jongerius betreurt de opstelling van Veetrans en Saveetra. ”Het is jammer dat ze een eigen lijn kiezen. Het versterkt de onderhandelingspositie niet.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  neenee

  Veetrans wil alleen maar kilometers maken en de boer betaalt toch

 • no-profile-image

  veetrans wil het liefst één koe op de wagen, lekker veel vracht en lekker veel geld.

 • no-profile-image

  veetrans wil het liefst één koe op de wagen, lekker veel vracht en lekker veel geld.

 • no-profile-image

  veetrans wil het liefst één koe op de wagen, lekker veel vracht en lekker veel geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.