Home

Nieuws 245 x bekeken 2 reacties

Veerman waarschuwt voor dierziektedruk

Made - De toename van de vraag naar dierlijk eiwit veroorzaakt ook een toename van de dierziektedruk en de druk op dierzieken die over kunnen gaan op mensen. Dat zegt voormalig landbouwminister Cees Veerman.

“De grootste angst is dat er een vogelgriepvirus ontstaat dat via varkens overgaat op mensen”, aldus Veerman op een bijeenkomst van vastgoedinvesteerder ASR in het Brabantse Made.

Bij de toename van dierlijke productie van landen als China zal er minder aandacht zijn voor dierenwelzijn als in Nederland. “We moeten ons niet op een voetstuk zetten omdat wij het als Nederland beter voor elkaar hebben dan andere landen. We hebben hier ook kapitaalkrachtige consumenten die de rijkdom hebben om een duurdere productiewijze te kunnen betalen.” Veerman refereert daarbij aan een uitspraak van de Duitse wetenschapper Brecht: Zuerst kommt das Fressen und dann die Moral. “Voor een kilo eieren uit een legbatterij is 2 kilo voer nodig. Voor een kilo eieren van kippen met een uitloop 4 kilo voer. In Nederland kiezen we voor welzijn, maar in China denken ze daar iets anders over. Dat is ook nodig gezien de grote vraag naar dierlijk eiwit”, aldus Veerman.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Dit is een mededeling, een feit en wat nu, hoe verder?

  • no-profile-image

    Hobbyist. Volgens Veerman kunnen de Nederlandse consumenten de extra productie kosten voor welzijn verbetering makkelijk betalen. Hij geeft niet aan hoe we ze zover krijgen dat ze het ook doen! Laten we eerlijk zijn dierwelzijn eisen zijn geen reden om e grenzen te sluiten voor vlees / zuivel uit landen waar deze eisen minder zwaar zijn en dus de productie kosten ook lager zijn. Nee de Nederlandse boer moet duurder produceren dan zijn collega elders en maar hopen dat de consuent dit extra ook aan de kassa af geeft. Hoe naïef kun je als Professor zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.