Home

Nieuws 209 x bekeken

Veel nieuw bloed in provinciaal landbouwbeleid

Doetinchem/Den Haag – Het provinciale landbouwbeleid komt voor een aanzienlijk deel in nieuwe handen. Zeker vijf van de twaalf verantwoordelijke gedeputeerden keren niet terug. Dit aantal kan door het flinke verlies van het CDA bij de Statenverkiezingen woensdag nog oplopen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van agd.media. De portefeuillehouders landbouw in Gelderland, Flevoland, Groningen, Overijssel en Zuid-Holland hadden vooraf al aangegeven niet opnieuw beschikbaar te zijn. In veel andere provincies is het nog zeer onzeker of de partij van de huidige gedeputeerde, vaak het CDA, mag deelnemen aan het college.

Zo zijn in Noord-Holland de christendemocraten niet langer de derde, maar de vijfde partij en moeten zij die plaats ook nog eens delen met Groenlinks en SP. Volgens CDA-gedeputeerde Jaap Bond, die beschikbaar is voor een nieuwe termijn, kan hij daarom voorlopig niets anders doen dan afwachten. ”Het valt in vergelijking met de peilingen nog mee, maar wij zijn toch gehalveerd”, zegt hij.

In Utrecht is de situatie niet veel anders. Gedeputeerde landbouw Bart Krol, ook van CDA-huize, is door het verlies van zijn partij niet zeker dat hij zijn baan kan behouden. ”De verkiezingsuitslag is niet vreugdevol”, zegt hij. ”Maar wij hebben de afgelopen jaren goed samengewerkt met de VVD en hopen dat dit vertrouwen biedt voor de toekomst.” Krol ziet graag dat zijn partij samen met de liberalen opnieuw kan deelnemen aan het college.

De Limburgse landbouwgedeputeerde Ger Driessen is verkozen in de Provinciale Staten, ondanks flink zetelverlies. Hij was door het CDA ook nog op een onverkiesbare plaats gezet maar behaalde zoveel voorkeursstemmen dat hij nu toch in de Provinciale Staten komt. Daarnaast heeft Driessen zich bij de top niet populair gemaakt door in zijn campagne een film op internet te publiceren waarin een vrouw een tatoeage op haar bil laat zien. Dat hij opnieuw gedeputeerde wordt, lijkt niet waarschijnlijk.

Ook voor de Brabander Ruud van Heugten (CDA) is het nog even afwachten , al lijken zijn kaarten niet ongunstig. Van Heugten was lijsttrekker en CDA is met tien zetels de tweede partij na VVD (12 zetels) en deze partijen zaten vorige keer ook samen in de coalitie.

Wie wel een grote kans maakt op prolongatie is de Drentse PvdA’er Rein Munniksma. Omdat de sociaaldemocraten in zijn provincie de grootste zijn geworden en hij de landbouwportefeuille de afgelopen jaren met veel plezier op zich heeft genomen, is het aannemelijk dat hij dit nogmaals zal doen.

De Friese afdeling van de PvdA geeft geen commentaar op de vraag of gedeputeerde en lijsttrekker Hans Konst zijn post wil behouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.