Home

Nieuws 546 x bekeken

Van der Vinne en Uenk (Cumela) wel, Ten Hoeve (NMV) niet in PS

Den Haag - Pieter van der Vinne, oud-CDA-wethouder van Tubbergen, is in de Provinciale Staten van Overijssel gekozen.

Van der Vinne was lijstduwer, maar kreeg voldoende voorkeurstemmen.

Een andere bekende uit de agrarische sector, Cumela-voorzitter Jaap Uenk, werd direct gekozen; hij stond vijfde op de CDA-lijst in Gelderland, waar de christen-democraten uiteindelijk negen Statenzetels wisten te bemachtigen. NMV-voorzitter Peter ten Hoeve haalde het niet: hij stond twaalfde op de CDA-lijst in Friesland, waar de christen-democraten terugvielen van twaalf naar acht zetels.

Van de negen agrarische kandidaten die voorafgaand aan de verkiezingen in deze krant werden belicht, werden er vier verkozen: Daniël ter Haar (PVV, Gelderland), Douwe Hoogland (PvdA, Friesland), Jan Luuk Stel (VVD, Drenthe) en Marjan van der Bent (Christenunie, Overijssel).

Dolf Vink (VVD, Groningen), Martijn van Middelaar (SP, Drenthe), Jan van de Lagemaat (SGP, Utrecht), Bianca Verrijdt (PvdD, Limburg) en Joep van der Linden (CDA, Limburg) stonden net wat te laag op de lijst en haalden het dus niet.

Andere opvallende kandidaten die wél een zetel krijgen zijn Hilma Mastwijk in Drenthe, de echtgenote van oud-CDA-Kamerlid Jan Mastwijk, en Jaap Lodders, broer van huidig VVD-Kamerlid Helma Lodders, in Flevoland.

De PvdD wist in Flevoland haar zetel toch te behouden. Aanvankelijk zag het daar niet naar uit, maar volgens de definitieve uitslag is haar een restzetel toegevallen.

Vrijwel alle provincies hebben nu de definitieve uitslag bekendgemaakt. Zuid-Holland volgt morgen als laatste. Later deze week worden de nieuwe Statenleden officieel geïnstalleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.