Home

Nieuws 195 x bekeken

Tweede ronde voor CDA'ers Peetoom en Van der Tak

Den Haag - CDA'ers Ruth Peetoom en Sjaak van der Tak gaan door naar de tweede ronde in de verkiezing van de nieuwe partijvoorzitter.

In de eerste ronde heeft 45,6 procent van de CDA-leden gestemd op de Utrechtse predikante Peetoom en 33,3 procent op Van der Tak, burgemeester van Westland. Dat heeft het partijbureau van het CDA dinsdag bekendgemaakt.

In de eerste ronde streden naast Peetoom en Van der Tak nog vier kandidaten om het partijvoorzitterschap: Ton Roerig, Jan de Visser, Martijn Vroom en Ronald Zoutendijk. In de tweede ronde kunnen leden tot zaterdagmiddag 2 april stemmen. Die dag is het partijcongres waar de nieuwe partijvoorzitter wordt bekendgemaakt.

In de eerste ronde hebben 18.270 CDA-leden hun stem uitgebracht. Dat is 34,5 procent van de stemgerechtigde leden bij de partij. Het is voor het eerst bij de christendemocraten dat er open verkiezingen worden gehouden onder de leden voor een nieuwe partijvoorzitter. Ieder lid kon zich kandidaat stellen voor de verkiezing als hij minimaal één jaar CDA-lid is, de steun heeft van een bepaald aantal leden of afdelingen, netjes contributie betaalt en een verklaring van goed gedrag kan overleggen.

Waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies noemt de nieuwe manier van partijvoorzitter kiezen nu al een succes. Zij roemt het enthousiasme waarmee de verschillende kandidaten campagne hebben gevoerd.

Peetoom die door mag naar de volgende ronde, is heel blij. Zij kreeg bijna de helft van de stemmen. "Dat geeft vertrouwen. Ik hoop dat ze in de tweede ronde dat vertrouwen weer in mij willen uitspreken en ook de mensen die nu op andere kandidaten hebben gestemd. Het is belangrijk dat een partijvoorzitter echt brede steun krijgt in de partij.''

CDA-vicepremier Maxime Verhagen sprak van twee kandidaten met "goede ideeën'' om te werken aan eenheid en herstel van vertrouwen in de partij. "Ik zie 2 april met veel vertrouwen tegemoet.''

Of registreer je om te kunnen reageren.