Home

Nieuws 167 x bekeken

Tussenstanden opkomst hoger dan in 2007

Rijswijk - De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen lijkt woensdag in de meeste gemeenten iets hoger uit te vallen dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit een rondgang langs gemeenten in het hele land.

Niet alle gemeenten konden een vergelijking maken met de vorige Statenverkiezingen, maar zij die dat wel konden, meldden dat de opkomst hoger ligt.

Zo had in Den Haag om 12.00 uur 11,99 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht, tegen 10,37 procent vier jaar geleden op hetzelfde tijdstip. In Amsterdam waren die percentages om 13.00 uur respectievelijk 9,9 en 9,0.

Breda meldde een sterkere stijging: 18,19 procent om 12.30 uur, tegen 15,40 in 2007. Tilburg maakte een half uur later een rondje langs de stembureaus en kwam uit op een tussentijds opkomstpercentage van 16,08 procent, tegen 13,66 procent. Ook andere gemeenten in het land meldden kleinere of grotere stijgingen.

Stemmen in stations en in stembureaus daar vlak in de buurt is populair. Op het Centraal Station in Utrecht hadden rond het middaguur 1130 kiezers hun stem uitgebracht, het merendeel hiervan tijdens de ochtendspits. Tijdens de spits stonden er rijen van tientallen mensen. Op het Centraal Station in Amsterdam waren 720 stemmen uitgebracht. Op het station van Zwolle was om half twaalf 275 maal gestemd. De verwachting is dat het tijdens de avondspits weer drukker wordt in deze stembureaus.

Of registreer je om te kunnen reageren.