Home

Nieuws 160 x bekeken

Tussenstanden opkomst blijven wat hoger

Rijswijk - De tussenstanden van de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen liggen woensdag nog steeds hoger dan op hetzelfde moment vier jaar geleden.

Dat blijkt uit een rondgang langs grote gemeenten aan het begin van de avond. In Amsterdam had rond 18.00 uur 29,4 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht, in 2007 was dat 24,4 procent. In Den Haag stond de teller op dat moment op ruim 31 procent. Vier jaar geleden was er aan het einde van de verkiezingsdag een opkomst in de hofstad van 37 procent.

Een steekproef onder stembureaus in Rotterdam leverde het beeld op dat 32,6 procent een stem heeft uitgebracht. Vier jaar geleden was dat bij een steekproef een half uur eerder bijna 30 procent. Om half zes was de opkomst in Eindhoven ongeveer 35 procent, terwijl dat vier jaar geleden een uur later 28,8 procent was.

In Maastricht is een kleine drie uur voor het sluiten van de stembussen bijna 43 procent van de kiezers opgekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.