Home

Nieuws 179 x bekeken 1 reactie

Teams Verhagen voor topsectoren compleet

Den Haag - De tien groepen die actieplannen gaan maken voor zogenoemde economische topsectoren zijn compleet.

Dat maakte minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) woensdag bekend. Eerder al werden tien 'boegbeelden', bekende mensen in het zakenleven, aangewezen per sector. Naast het boegbeeld bestaat elke groep uit een innovatieve mkb'er, een wetenschapper en een topambtenaar. Voor de zomer komen ze met een rapport waarin ze aangeven welke knelpunten de betreffende sector heeft. Het gaat om logistiek, life sciences, hightech, creatieve industrie, energie, water, chemie, tuinbouw, agrofood en het aantrekken van meer hoofdkantoren in Nederland.

Mede op basis van de rapporten verdeelt Verhagen honderden miljoenen euro's, en op termijn jaarlijks 1,5 miljard euro, onder de economische deelgebieden.

Verhagen maakte woensdag kennis met de tien groepen bij een tuinbouwbedrijf in Cress in Zuid-Holland. Tot de benoemden behoren onder meer hoogleraar logistiek en TNO-bestuurder Lorike Hagdoorn en kenner van digitale media en oprichter van Mobile Monday Yuri van Geest. "Een goede mix van mensen'', aldus Verhagen.

Donderdag debatteert Verhagen met de Tweede Kamer over zijn zogenoemde bedrijvenbeleid. Daarin zal de CDA-minister naar verwachting kritiek moeten pareren van coalitiegenoot VVD. Eerder klaagden de liberalen erover dat Verhagen te veel sectoren heeft aangewezen en dat hij niet duidelijk genoeg is over criteria die hij hanteert bij de keuze van de sectoren.

D66 en PvdA hebben kritiek geuit dat de boegbeelden allemaal mannen zijn en dat het vertegenwoordigers zijn van de gevestigde orde.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dozen vol regenten, zakkenvullende ja knikkers. TNO durft nog geen lucifer te verleggen zonder instemming van de overheid .

Of registreer je om te kunnen reageren.