Home

Nieuws 156 x bekeken

Strijd om voorzitterschap CDA wordt harder

Den Haag – Kandidaat voor het CDA-voorzitterschap Sjaak van der Tak heeft kritiek op zijn tegenstreefster Ruth Peetoom.

Die heeft volgens Van der Tak ”toch het profiel om linksaf te slaan. Daar maak ik me zorgen over”, zegt Van der Tak woensdag in het Nederlands Dagblad.

Van der Tak, burgemeester van de gemeente Westland, en Peetoom, predikant in Utrecht, zijn de twee overgebleven kandidaten voor het CDA-voorzitterschap. Op het CDA-congres zaterdag wordt duidelijk wie de nieuwe voorzitter wordt.

Van der Tak wil kiezers ”op rechts terughalen, zonder zelf rechtsaf te slaan”. Hij zegt dat hij onafhankelijker is dan Peetoom. ”Ik laat me niet sturen door wie dan ook, en durf iedereen tegen te spreken. Er is daadkracht nodig. Je kunt wel vragen stellen, maar ik durf ook te zeggen: deze koers kiezen we niet. Uiteraard nadat de partij de koers heeft bepaald.”

Binnen het CDA wordt nu druk gewerkt aan partijvernieuwing na de verkiezingsnederlagen van de afgelopen tijd en de heftige discussie over deelname aan het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Peetoom was vicevoorzitter van de commissie-Frissen, die vorig jaar de historisch grote nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen onderzocht. Léon Frissen, voorzitter van de commissie, steunt Peetoom voor het partijvoorzitterschap.

Daarop zegt Van der Tak: ”Weet je, dat rapport-Frissen vind ik eigenlijk helemaal niet zo’n sterk rapport. Op sommige punten schenkt het geen klare wijn. Waardoor kon het bijvoorbeeld gebeuren dat er nooit werd nagedacht over het partijleiderschap ná Jan Peter Balkenende? Was het een taboe? Ik zal je zeggen: onder mijn partijvoorzitterschap moet elke partijleider – al is hij premier – bij elke verkiezingen weer het mandaat van de leden krijgen. Via een open procedure.”

De burgemeester van Westland noemt zichzelf de kandidaat met een duidelijk verhaal. ”Ik merk ook dat veel jongeren zich erdoor aangesproken voelen. Ik wil dat vanaf 2014 op elke lijst vier jongeren tot en met 27 jaar bij de eerste twaalf kandidaten zitten. Dat is nodig om het CDA te vernieuwen.”

Van der Tak haalde in de eerste ronde van de voorzittersstrijd 33,3 procent van de stemmen, Peetoom 45,6 procent. Inmiddels hebben alle vier afgevallen kandidaten hun steun voor Peetoom uitgesproken. ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.