Home

Nieuws 165 x bekeken

'Stillegging kas mogelijke sanctie arbeidsfraude'

Den Haag – Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) studeert nog op de verscherpte sancties bij herhaalde overtredingen van arbeidsfraude op onder meer tuinbouwbedrijven.

Volgens de Arbeidsinspectie heeft minister Henk Kamp (SZW) bedrijfssluiting als strengste sanctie aangekondigd voor recidivisten, maar is nog niet helder of het om een definitieve sluiting gaat. ”Er wordt nog gekeken naar de definitieve vorm. Er zijn signalen dat een stillegging voldoet totdat de geconstateerde zaken zijn aangepast, maar er zijn ook signalen dat een zeer hoge boete tot een faillissement kan leiden.”

In dat laatste geval zou de sanctie een definitieve bedrijfssluiting betekenen en is de sanctie veel zwaarder dan een stillegging.

Naast bedrijfssluiting heeft Kamp aangekondigd hogere boetes uit te schrijven. Hij wil de boete van een herhaalde overtreding met illegale arbeid verdubbelen van 12.000 naar 24.000 euro per overtreding. Die hogere boetes gelden op dit moment nog niet. Daarvoor ontbreekt nog de wettelijke basis, stelt de Arbeidsinspectie.

Of registreer je om te kunnen reageren.