Home

Nieuws 170 x bekeken

Schultz dringt aan op kostenbeparing Galileo

De kosten van het Europees satelliet- en navigatiesysteem Galileo moeten nog eens goed tegen het licht worden gehouden om te bezien of er besparingen mogelijk zijn.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastuctuur) heeft dat vandaag bepleit in een overleg met haar EU-collega’s in Brussel.

Galileo gaat volgens de laatste inzichten 1,9 miljard euro meer kosten dan het bedrag van 3,4 miljard dat aanvankelijk was geraamd. De Europese Commissie sluit een verdere stijging niet uit.
Aanvankelijk zou de EU circa 2,7 miljard euro bijdragen aan het project, maar dat wordt vermoedelijk veel meer. Voor 2012-2013 zou de EU nog 1,4 miljard euro nodig hebben; 0,4 miljard euro zou dan kunnen worden geput uit het EU-landbouwbudget.

Schultz kreeg voor haar pleidooi om nog eens goed naar het kostenplaatje te kijken bijval van diverse andere EU-landen. De Europese Commissie gaat nu bekijken of het hier en daar wat goedkoper kan. Veel mogelijkheden zijn er niet, omdat de kostenstijgingen vooral verband houden met aangescherpte veiligheidseisen en andere factoren waarop de EU geen invloed heeft, gaf Schultz toe. Wel kunnen onderdelen van Galileo wellicht wat later in werking treden, wat ook tot een besparing leidt.

Onduidelijk is ook nog wie voor de kostenoverschrijding gaat opdraaien. Wat Schultz betreft moet het geld uit de EU-begroting komen, maar de Europese Commissie vindt dat de lidstaten in hun portemonnee moeten tasten.

Of registreer je om te kunnen reageren.