Home

Nieuws 218 x bekeken

Rodebessentelers in beroep om schadeclaim

Tilburg – Een groep rode bessentelers gaat in hoger beroep om een schadevergoeding af te dwingen van de loonkoeler.

Eind 2008 ging een partij rode bessen verloren door problemen en fouten in de koeling bij dit ingehuurde bedrijf in de Betuwe.

De rechtbank van Arnhem wees recent de schadeclaim af, omdat de loonkoeler geen grove schuld kan worden toegerekend of opzet. Volgens advocaat Hans Menu van Linssen advocaten in Tilburg klopt die argumentatie niet. Hij vertegenwoordigt de telers. ”Ik denk dat het anders is. De koeler is deskundig. Er zijn basisfouten gemaakt en er is geëxperimenteerd in de koeling. Dan ligt de schuldvraag wel degelijk bij de koeler.”

Menu vermoedt dat de rechtbank rekening gehouden heeft met de verzekeringssituatie van de loonkoeler. De rechtbank concludeerde dat deze de schade niet kan verhalen op de verzekeraar DeltaLloyd of de tussenpersoon. ”Je mag het niet zeggen, maar dan lijkt het vonnis op resultaatredenering. Nu zijn de telers de dupe.”

Volgens Menu heeft een deel van de telers ook geen schriftelijk contract gesloten met de koeler. ”Dan gelden andere uitsluitingsgronden. Dan valt de relatie onder het goed huisvaderschap en moet de koeler goed voor de partijen zorgen.” Met name voor deze telers is de afwijzing van de schadeclaim moeilijk te verteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.