Home

Nieuws 216 x bekeken

Restwater mestverwerking moeilijk te verwaarden

Lelystad – Permeaatwater dat overblijft bij de verwerking van dunne mest via omgekeerde osmose is nauwelijks te vermarkten.

Hoewel het restwater van relatief goede kwaliteit is, kan het de concurrentie met drinkwater niet aan, blijkt uit een studie van Livestock Research van Wageningen UR in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

De enige manier om het restwater te gebruiken lijkt de afzet als beregeningswater in de akkerbouw. Maar om het permeaatwater op het juiste moment op de goede beregeningsplek te krijgen is nog een goed doordacht logistiek plan nodig.

Het restwater bevat met name te veel ammonium-stikstof om de drinkwatertoets te kunnen doorstaan. Ook de zuurgraad van het water is te laag.

De vraag waarop het onderzoek antwoord moest geven was of het restwater als gedemineraliseerd water zou kunnen worden afgezet in de industrie. Er blijken zoveel extra opwerkingen te moeten plaatsvinden, dat het restwater op dat punt de concurrentie met gewoon kraanwater of ruim beschikbaar grondwater niet aankan.

Permeaatwater heeft daarbij nog het stigma dat het uit mest wordt gewonnen, waardoor het lastig ingezet zal kunnen worden voor humane consumptie.

Of registreer je om te kunnen reageren.