Home

Nieuws 222 x bekeken

Rechter fluit provincie terug bij bouw stal

Den Haag – De provincie Noord-Holland heeft ten onrechte de bouw van een stal in De Rijp toegestaan. De Raad van State floot de provincie woensdag terug in een zaak die onder meer is aangekaart door de stichting Faunabescherming.

Faunabescherming had de provincie gevraagd handhavend op te treden tegen een melkveebedrijf. De provincie weigerde dat.

De provincie is op twee punten de fout in gegaan, zo blijkt uit het vonnis van de rechter. Het betrokken melkveebedrijf wilde schapen afstoten en iets meer jongvee en melkvee gaan houden. De provindie ging ervan uit dat de bouw van de stal geen problemen zou opleveren. Daarnaast vindt de provincie dat de veehouder geen vergunning nodig heeft voor het uitrijden van mest in het naastgelegen natuurgebied Eilandspolder.

De aanwending van mest kan schadelijk zijn voor de veenmosrietlanden in het natuurgebied. De provincie zegt dat mest uitrijden bestaand gebruik is, maar volgens de rechter heeft de provincie dat niet kunnen hardmaken.

De provincie moet de situatie nu opnieuw beoordelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.