Home

Nieuws 325 x bekeken

Q-koorts op 14 procent van de kinderboerderijen

Den Haag - Bij 14,4 procent van de kinderboerderijen in Nederland is bij een of meer dieren Q-koorts aangetroffen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij 97 kinderboerderijen. Op deze bedrijven zijn in 2009 in totaal 1.384 kleine herkauwers onderzocht op de aanwezigheid van Coxiella burnetii. Van deze dieren bleek 91,3 procent vrij van Q-koorts.

Uit het onderzoek blijkt dat in Limburg alle vier van de onderzochte kinderboerderijen besmet zijn met Q-koorts. Op deze kinderboerderijen bleken ook meerdere dieren positief. In Noord-Brabant is op 35,3 procent van de zeventien onderzochte kinderboerderijen Q-koorts aangetroffen. In totaal ging het om tien positieve dieren. In Overijssel was 28,6 procent van de zeven onderzochte kinderboerderijen besmet en in Zuid-Holland 16,7 procent (een van zes onderzochte bedrijven). In Gelderland bleek eveneens een kinderboerderij besmet van de zes die onderzocht zijn. In deze provincies werd per kinderboerderij steeds één dier besmet bevonden.

In Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zeeland waren de onderzochte schapen en geiten op de kinderboerderijen vrij van Q-koorts. Op het moment van bemonstering waren zeventien van de 86 bedrijven al gevaccineerd tegen Q-koorts.

"De grootte en de kans op het oplopen van Q-koorts op een kinderboerderij is met de beschikbare gegevens niet nauwkeurig in te schatten, maar de kans is zeker aanwezig", concluderen de onderzoekers. Om verspreiding van Q-koorts te voorkomen zijn kinderboerderijen verplicht om dieren te vaccineren tegen Q-koorts. Daarnaast moeten dieren in afzondering aflammeren.
Nederland telt vierhonderd kinderboerderijen die jaarlijks ongeveer 30 miljoen bezoekers trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.