Home

Nieuws 209 x bekeken

PwC: fraudeurs vaker actief op CO2-markt

Amsterdam - De groeiende CO2-markt is steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen en fraudeurs. Dat stelt accountantskantoor PwC in het rapport 'How to assess your green fraud risks'.

Het rapport brengt meerdere types van 'groene fraude' in kaart, zoals emissierechtenfraude en manipulatie in niet-financiële verslaggeving.

Volgens PwC passen criminelen succesvol bewezen technieken toe op nieuwe markten. "De toegepaste type fraudes zijn niet zozeer nieuw, maar blijken zeer doeltreffend in een markt die nog relatief jong is", aldus André Mikkers, forensisch onderzoeker bij PwC. "Het potentiële gevaar van fraude is groter in nieuwe markten, vanwege imperfecties in systemen. Minstens zo zorgelijk is dat men in nieuwe markten nog onvoldoende beducht is op het risico van fraude. De informele beheersing is er nog niet klaar voor. Beide soorten tekortkomingen vormen groeistuipen naar een volwassen markt."

Vooral emissiehandel vormt een doelwit, omdat er steeds meer geld kan worden verdiend op de internationale CO2-markt. Het Europese emissiehandelssysteem dekt inmiddels al circa 11.000 Europese installaties, goed voor de helft van alle EU broeikasgassen. Het systeem vertegenwoordigt een waarde van bijna 120 miljard dollar. Daarmee is het van een zodanige orde van grootte dat het inmiddels de serieuze aandacht van criminelen trekt. De meest voorkomende fraudetypes in relatie tot emissiehandel zijn cyberaanvallen op CO2-registers, phishing van gegevens, btw-carrouselfraude en fraude door middel van hergebruik en dubbele verkoop van emissierechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.