Home

Nieuws 225 x bekeken

Prijs bij vaccineren onzeker

Doetinchem – Bij de uitbraak van een dierziekte is nog altijd onzeker wat veehouders krijgen voor gezonde gevaccineerde dieren. Tien jaar na de uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland, blijft de discussie over de afzet steken op prijsgaranties.

Partijen in de voedselketen staan positief tegenover vaccineren, in plaats van ruimen, maar definitieve afspraken over de afzet van gezonde gevaccineerde dieren blijven nog altijd uit, benadrukken meerdere betrokkenen. Handelsproblemen compliceren het nieuwe vaccinatiebeleid.

”Met name de Q-koortsproblematiek, personele wisselingen en de verkiezingen hebben tot vertraging geleid bij het uitwerken van de afspraken”, aldus Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland. ”Voor de afzet van de producten van gevaccineerde dieren zijn Europees geen belemmeringen. Wel voor landen buiten Europa”, aldus Van Hoof.

De veehouderij heeft in het Diergezondheidsfonds afspraken gemaakt over de afzet van producten van gevaccineerde dieren. Het fonds wordt ingezet om de boeren een marktconforme prijs te geven bij de afzet van gevaccineerde dieren. Het fonds draagt ook bij aan extra kosten voor de afzet, zoals het kanaliseren van de producten. ”Maar wanneer de situatie uit de hand loopt, willen we dat de overheid garant staat”, zegt Van Hoof.

LTO Nederland vindt dat de individuele veehouder niet de dupe mag worden van het vaccinatiebeleid. Het ministerie wil het Diergezondheidsfonds inbedden in het Europees landbouwbeleid. Als dat niet lukt, zoekt het departement een andere oplossing met hetzelfde effect. Het ministerie zegt zich internationaal te blijven inspannen om vaccinatie breder geaccepteerd te krijgen, om de eventuele schade zo beperkt mogelijk te houden.

Grote vraag is of de consument de producten van gevaccineerde dieren wil afnemen. In het verleden, toen er nog volop gevaccineerd werd, was dit geen probleem. Dat geldt ook voor geïmporteerd vlees uit bijvoorbeeld Argentinië, dat ook van gevaccineerde dieren komt.

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.