Home

Nieuws 173 x bekeken

Positieve resultaten milieubelasting lelieteelt

Emmen - Het bureau Hilbrands Laboratorium voor Bodemziekten HLB) uit Wijster heeft in opdracht van de Provincie Drenthe in 2009 opnieuw onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de Drentse lelieteelt.

Wat betreft de milieuresultaten zijn er opnieuw positieve ontwikkelingen te melden. In 2009 lag de gemiddelde milieuscore per hectare lelies gemiddeld op 2.684 milieubelastingpunten (m.b.p.). Daarmee lag het gemiddelde milieubelastingniveau op 15 procent van het oorspronkelijke referentieniveau en was sprake van een verdere verbetering ten opzichte van 2008.

In 2009 werd het grootste deel van de milieuwinst geboekt door het wegvallen van het onkruidmiddel Gallant. In 2009 scoorde voor het eerst geen enkel bedrijf meer boven de 25 procent grens van het oorspronkelijke referentieniveau. Zoals werd verwacht zijn de bedrijven die in 2008 nog boven de 25 procent grens scoorden door het wegvallen van Gallant en een aantal andere aanpassingen nu ook ruim onder het streefniveau uitgekomen.

De afrikaantjesteelt kwam in 2009 niet meer van de grond, om redenen van financiële en wettelijke aard. Het chemisch ontsmette lelieareaal in 2009 (195 hectare in totaal) was vergelijkbaar met dat van 2008 (182 hectare). Overleg met de Plantenziektenkundige Dienst (PD) om de regionale PD cijfers te vergelijken met de praktijkcijfers in Drenthe moet nog plaatsvinden.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.