Home

Nieuws 199 x bekeken

Oud-aardappelteler is geen ondernemer meer

Omdat een oud-aardappelteler geen ondernemer meer is, zijn de kosten voor de verbouwing van een aardappelbewaarschuur niet aftrekbaar. Ook is er geen recht op de ondernemers- en ondernemingsfaciliteiten.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Leeuwarden de volgende:
Een aardappelteler exploiteert een akkerbouwbedrijf. In 2000 staakt hij zijn onderneming. In 2001 en 2002 laat hij werkzaamheden uitvoeren aan het dak van een schuur die tot zijn onderneming behoorde en die naar privé is overgebracht. Hij verricht tevens zelf werkzaamheden aan de schuur en het dak. In geschil is onder andere of belanghebbende IB-ondernemer is en of hij recht heeft op zelfstandigenaftrek en de milieu-investeringsaftrek.
Hof Leeuwarden oordeelt dat hij geen IB-ondernemer is. Volgens het hof zijn de activiteiten die de oud-aardappelteler verricht namelijk niet gericht op het behalen van voordelen in het economische verkeer, zodat hij geen onderneming drijft. Vervolgens oordeelt het hof dat hij – nu hij geen IB-ondernemer is – ook geen recht heeft op zelfstandigenaftrek en de milieu-investeringsaftrek. De inspecteur wordt in het gelijk gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.